Valoracions de la campanya

Sobre la perspectiva de la campanya

“És la primera vegada que a la Garrotxa es fa una campanya d’aquest tipus. Des del grup de joves de Bianya pensem que és molt important, perquè als entorns rurals de vegades el tema de la diversitat és difícil de tractar, perquè no estem a una ciutat, on la pressió social no és la mateixa o no estem tant acostumades a tanta diversitat. Des del Grup de joves de Bianya hem disfrutat moltíssim amb aquesta oportunitat que ens han donat per dinamitzar aquesta Campanya. Hem tingut molts debats entre nosaltres i això ja és molt positiu. Creiem que això és un molt bon punt de partida per a què sorgeixin altres tipus de polítiques o altres tipus d’iniciatives que siguin complementàries a aquesta i ens ajudin a tots i a totes a reeducar-nos”.
Clara Sánchez. Grup de joves Bianya.

“En moltes ocasions sembla que això es treballa a ciutats o a municipis més grans. Però aquesta realitat també la vivim a municipis més petits, pot ser no la visualitzem, pot ser ens falta entendre les formes en que aquesta es pot donar per poder-la detectar. Trobo que aquestes formacions, aquí a nivell local, ens poden ajudar, i a contribuir a fer el llarg camí que tenim per unes relacions amb més igualtat”.
Aina Costa i Belmonte, Grup de Dones, “La Revolució del gènere i els afectes” Sant Feliu de Pallerols.

“ Ens ha agradat com ha estat enfocada la campanya perquè ha anat molt més enllà de la violència física vers les dones. Des de l’Ajuntament estem molt contentes amb el resultat de la campanya. Hem recollit bastantes preguntes de les bústies liles que hi havia repartides pel municipi. Vam decidir fer un cartell amb totes les preguntes que han sortit per a que la gent les pugi veure i es pugui donar la reflexió que hi ha al darrere.”
Carla Castanyers, Regidora Benestar i Família i Promoció Local, Beuda.

“Treballar la campanya a nivell de comarca ens obre un ventall de moltes opcions. Ens aporta unes sinèrgies i uns recursos que es poden aprofitar més. Recursos econòmics que ens han permès portar al poble el tríptic, el Quadern de jocs i poder fer un taller. També ens obre portes a anar a la resta de tallers que es fan a la comarca i ens donarà recursos per obtenir un resultat global, aquest fanzine, que podrem donar als habitats del nostre poble i de la comarca”.
Judit Martra, Regidora d’Economia i Hisenda, Sant Feliu de Pallerols

“Moltes vegades les accions, els discursos van adreçats sobretot a les dones. Ens semblava important pensar i interpel·lar també als homes. I no fer-ho des de la qüestionar i de criticar comportament, sinó de visibilitzar moltes maneres de ser home, de la masculinitat que són també més amables”.
Tina Ruiz Comellas, Tècnica comunitària del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i Referent del Sai Servei d’Atenció Integral a la Diversitat Afectiva sexual i de gènere


Sobre els tallers

“A mi el que més m’ha agradat és que he vist persones grans aquí i penso que això està molt bé perquè així ajudem a la gent gran a que tingui la ment més oberta”
Roser, “La Revolució del gènere i els afectes”, Sant Feliu de Pallerols

“M’ha agradat conèixer altres dones del municipi, aprendre conceptes nous i prendre consciència de la diversitat afectiva, sexual i de gènere”.
Veïna, “La Revolució del gènere i els afectes” Sant Feliu de Pallerols.

“Vinc de vacances i els caps de setmana i m’ha agradat molt veure que es feia aquest taller. He vingut amb la meva filla i una amiga, perquè crec que és molt important que la gent jove tingui aquesta mirada. Encara queda molt per fer”.
Veïna, “La Revolució del gènere i els afectes” Sant Feliu de Pallerols.

“Porto molts anys participant d’espais feministes, però feia molt que no m’ho passava tant bé. Hem après, hem fet coses noves i ha estat una acció molt fresca i divertida”.
Veïna de Besalú, “Qui és qui, Olot?”


Sobre el material de la campanya

“Hola Sóc el Joan Rodríguez, terapeuta del Centre Respectum i especialista en violència familiar. He rebut el tríptic i el Quadern de jocs de la campanya Garrotxa Sense Violències. Només volia dir-vos que m’ha encantat. La trobo molt encertada i atractiva. Felicitats i gràcies per fer quelcom així!
Joan Rodríguez, veí d’Argelaguer

“Hola! He rebut el Quadern de jocs de la campanya a la bústia. Us envio les meves preguntes al patriarcat. Gràcies Lo Relacional. Crec que és molt bona iniciativa. Força!”.
Veïna de la Vall d’en Bas.

 “A nosaltres la campanya ens arriba pel llibret que arriba a totes les cases, cosa que pensem que és super positiva, perquè és un format super agradable, divertit i és una forma d’introduir el tema en moltes cases que pot ser no estan introduïdes. Crec que el material de la campanya pot ser super útil per les pròximes trobades del cercle de dones. Portar-lo i a partir d’aquí treballar i a veure on s’enganxa la gent. Allà on s’enganxi la gent, per nosaltres serà allò que realment importa, però ja és una base que ens servirà molt”.
Mariona Pérez Losada, Col·lectiu Gènere, Mieres

“Moltes gràcies!!! Quina bona feina, estem encantats d’haver participat en els tallers. Genial l’escrit i les fotos. Desitgem que la gent s’ho llegeixi i aprengui una mica més de les igualtats entre nosaltres”.
Xavier Sala, director Servei de primera acollida, Maià de Montcal.

“Un dels objectius de la campanya era tenir un material conjunt. El fet que puguin participar persones molt diverses en format molts diversos, ha fet que tinguem materials molt diferents. Hi ha gent que encara no s’havia plantejat aquest tema i que per tant s’inicia en aquest procés reflexiu sobre el gènere, però també gent que ja porta tot un procés, que està tot un treball fet… Per tant des de preguntes i reflexions molt inicials a preguntes, conceptes i reflexions més complexes i això ens ajuda a tenir un material conjunt que ens permeti reflexionar a tots i a totes, des de les diferents perspectives, les diferents mirades i les diferents veus de la comarca”.
Anna Casamitjana Aulinas, Coordinadora de l’àmbit relacions comunitàries, Consorci d’Acció Social de la Garrotxa


Sobre els impactes de la campanya

“Obrir el debat sobre les masculinitats ens ha generat també a nosaltres un moviment intern, perquè és difícil ser amoroses i a la vegada poder senyalar el que són les violències, que hi són, i que no podem perdre de vista i que es reconeguin. Fer aquest treball entre poder identificar i senyalar, però fer-ho d’una forma amorosa, en la que tothom puguem créixer i tenir una millor societat”. 
Núria Santayana Sánchez,Psicòloga del SIAD de la Garrotxa

“Donar veu als pobles petits perquè moltes vegades és centralitzava tot a Olot o a pobles més grans. També ens ha anat molt bé poder arribar amb bustiatge a totes les llars, que tothom pogués participar dintre de totes les seves possibilitats.  El tema de la proximitat que això ens ha donat a nivell de les realitats dels pobles petits, que moltes vegades hi ha la iniciativa o les possibilitats però no acaben d’arribar a nivell d’actuacions”.
Maite Marcó TriolaCoordinadora de l’àmbit relacions familiars, Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i Coordinadora del SIAD Servei d’Informació i Atenció a les Dones de la Comarca

“Enhorabona per la campanya. Em sembla genial perquè ens fa reflexionar i escoltar la nostra pròpia consciència. Trenquem tabús. Trenquem esquemes. Primer pas per avançar. Gràcies”.
M. veïna de Beuda.

“Jo crec que és molt important fer campanyes com aquesta. Són temes que no es parlen molt. M’agradaria poder expressar-me millor en català, però estic contenta de poder expressar el que penso en el meu idioma. Crec que aquest tema ha de ser més visible, en general i aquí al poble”.
Veïna, “Què li preguntaries al patriarcat?”, Sant Joan les Fonts

“Bona tarda. Ahir vam estar amb la meva filla al fanzine a Les Preses. Quan vam arribar a casa vam fer una mica de reflexió. La nostra filla té molt clar que es poden estimar nois, noies, nois amb vulva, noies amb penis… Vam reflexionar una mica sobre el llenguatge que utilitzem quotidianament. Ella fa tercer de bàsica i sempre corregeix la mestra o la monitora de referència quan diuen: “Va nens…”. “I les nenes?”, pregunta ella. El que vam parlar ahir és del llenguatge sexista que encara avui totes usem: una cosa collonuda, un conyàs, estàs fet un toro, estàs feta una vaca, ets els puto amo, ets una puta. Aquí ella va preguntar sobre un “insult” molt freqüentment utilitzat, “fill de puta”. “Mama, si una puta és una prostituta que ven el seu cos a canvi de diners perquè li fa falta per alimentar els fills, o per les seves coses, el dolent no és la persona que se n’aprofita? No estaria millor dir: fill de putero?” Li vaig estar agraïda per la reflexió. Així doncs, també és hora de canviar els insults. Gràcies per la vostra feina. Sovint parlem amb una amiga que encara ens queda tant i tant per fer… Tingueu molt bona setmana”.
Anna i Maria, F de fanzine i feminismes, les Preses.

“La veritat és que a nosaltres ens ha agradat molt poder tenir la bústia aquí. D’una banda, hem pogut aportar el nostre granet de sorra a la campanya Retallem les violències, enganxem les cures. Per altra banda, hem pogut donar veu a un grup de joves de la comarca, implicats activament a la campanya, el Grup de Joves de Bianya. Han estat forces les persones que han participat a l’acció de qüestionar el patriarcat, a l’espai jove. Amb la bústia aquí, hem tingut l’oportunitat de poder posar sobre la taula situacions i maneres de fer, que normalment queden amagades. Hem pogut parlar dels micromasclismes, l’heteronormativitat, els arquetips binaris i un munt de temes més. Així genereravem espais de diàleg on les visions diverses del jovent es trobaven i s’auto qüestionàven des de la perspectiva de gènere”.
L’Ideal, Olot, Oficina Jove Garrotxa

“Ens ha encantat la campanya “Retalla les violències, enganxa les cures” #Garrotxasenseviolencies! Diferents accions de reflexió, sensibilització i prevenció que han arribat a nombrosos pobles de la comarca. Com a Servei de Joventut valorem molt positivament la implicació de les persones joves en especial, que han participat i , fins i tot, han creat noves iniciatives a partir de la campanya de @lorelacional. Els i les joves juguen un paper molt important en fer possible el canvi per a una societat justa i segura per a tothom, amb els mateixos drets i llibertats”.
Servei de Joventut de la Garrotxa


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s