Qui és qui, Olot?

Retalla la història patriarcal, enganxa històries plurals i feministes

El dia 11 de desembre a la sala El Torín d’Olot, tenint en compte les mesures de prevenció i de confinament municipal, derivades de la Covid-19, vam dinamitzar una acció comunitària on van participar principalment dones a títol individual i col·lectius feministes d’Olot i la Garrotxa.

Durant l’activitat vam compartir dones i persones LGTBIQ, que per la seva trajectòria personal, professional i/o d’activista qüestionen els estereotips de sexe, gènere i sexualitat, així com els rols tradicionalment assignats en el marc del sistema de gènere cisheteropatriarcal.

A través de jocs i de petites accions performatives, vam generar un espai de participació, debat i de pensament crític que ens va permetre construir col·lectivament nous relats de la història des d’una perspectiva feminista i de diversitat afectiva, sexual i de gènere. Algunes d’aquestes accions contemplàvem premis cedits per diferents dones i col·lectius de la Garrotxa (formatge, pasta, joies, joguines, bosses i pinyates artesanes, un massatge, una sessió d’acompanyament terapèutic, xapes i bosses i mascaretes amb eslògans feministes…). Aquests premis van suposar una oportunitat per valorar, celebrar i compartir els sabers i les experiències de les dones i col·lectius feministes locals.

La perspectiva històrica del “Qui és Qui?” es va complimentar amb un enfocament local i comunitari, incorporant persones referents d’Olot i del conjunt de la Garrotxa. Aquestes referents va ser proposades per les entitats i serveis especialitzats del territori.

Referents i col·lectius feministes i LGTBIQ, Qui és Qui, Olot?

 • LA DALLA FEMINISTA: Som una organització d’àmbit comarcal. Treballem per la sensibilització i la prevenció de les desigualats i les violències de gènere. https://www.facebook.com/dallafeminista/
  ladallafeminista@gmail.com
 • ASSOCIACIÓ DE DONES ALBA: Des de l’any 1992 treballem per l’apoderament i la solidaritat entre les dones de la comarca.
  https://albadonesgarrotxa.wordpress.com
  a/e: alba.donesgarrotxa@gmail.com
 • GRUP D’AUTODEFENSA FEMINISTA DE LA GARROTXA: Som un grup d’Autodefensa Feminista autoorganitzat per dones, lesbianes i trans*, que juntes fem un procés d’apoderament individual i col•lectiu; aprenem a detectar les violències en les seves diferents formes, a respectar i fer respectar els propis límits, reconèixer agressions i defensar-nos d’elles.
 • ALLIBEREM-NOS: Associació LGBTIQ+ de la Garrotxa, vam iniciar la nostra activitat el 2017 i treballem per a la igualtat de drets de les persones LGBTIQ+. www.alliberemnos.org
 • SÀGOE: Som un col·lectiu antiracista i afrofeminista format per persones racialitzades nascudes a la Garrotxa. Realitzem activitats amb la mainada, visibilitzem referents negres i sobretot lluitem contra el racisme que hi ha a la societat.
  https://www.instagram.com/sagoeolot/
 • YAGARU: Som una associació de dones sudsaharianes de la Garrotxa d’origen gambià, senegalès, de Mali, Mauritània i olotines d’aquests orígens. Fem acollida, suport i ajuda mútua, intercanvis amb altres associacions de dones, projectes de cooperació a Gàmbia, cicles de conferències anuals, col·laboració ciutadana i participació en activitats de la ciutat. Hem publicat un llibre de contes africans: Un record dels nostres avis.
  a/e: yagarusolot@hotmail.com
 • LES ÀVIES REMEIERES DE LA GARROTXA: Som un grup de dones que ens uneix l’amor per la natura i el respecte per les mares, àvies i besàvies, nodridores i guaridores de les seves famílies. Fem tallers cada mes de destil·lacions i sortides per reconèixer plantes. Treballem per recuperar i difondre els coneixements antics i de transmissió oral.
  https://www.instagram.com/lesaviesremeieresdelagarrotxa/
  http://associaciopedratosca.cat/les-avies-remeieres/
 • MARIA OLIVERAS I COLLELLMIR: D’Argelaguer, pionera de l’anestèsia. L’any 1947 se’n va a Anglaterra amb una beca. A Oxford i a Londres aprèn les tècniques anestèsiques més modernes del moment. L’any 1948 torna a Catalunya i es converteix en una innovadora especialista en la Neuroanestèsia, utilitzant aparells i materials que ella mateixa ha portat del seu viatge a Anglaterra. Treballa a l’Hospital Clínic i a centres privats com la Clínica Dexeus fins a l’any 1963 quan, per excés de feina, abandona la pràctica de l’Anestèsia i es dedica només a les tasques de laboratori fins a la seva jubilació l’any 1980. Va morir el 2009.
 • ARLETTE MANA: Una dona referent en totes les lluites, anarquista i lluitadora incansable pels drets socials de totes. Ens va deixar aquest estiu 2020 i ha deixat un buit molt gran a totes.


One Reply to “Qui és qui, Olot?”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s