Dibuixant la diversitat afectiva, sexual i de gènere a Les Preses

Les Preses celebra les seves festes majors, Gala 2020, i entre les activitats programades hi ha el taller de fanzine de la Campanya “Retalla les violències, enganxa les cures”. Les festes majors són una oportunitat per fer poble, passar-ho bé, gaudir conjuntament… però també per fer cultura i treballar col·lectivament pel tipus de poble, de cultura i de relacions veïnals que volem.

En aquest sentit, el taller de fanzine va ser una oportunitat per a que famílies, nens i nenes, poguessin expressar les seves opinions sobre el cos, el gènere i la sexualitat. També per compartir moments del seu dia a dia, de les converses a casa, a l’escola, a les extra-escolars, al carrer… on les desigualtats i les violències de gènere es fan paleses.

Entre colors, paperets i gomets es van donar converses molt interessants. És molt motivador i esperançador veure com les famílies estan conscienciades i implicades en afavorir un entorn i una educació lliure, igualitària i respectuosa amb la diversitat afectiva, sexual i de gènere, per als seus fills i filles.

  • A casa paro taula i arreglo les mantes del sofà.
  • Estimar és escoltar.
  • Jo crec que cada persona pot estimar qui vulgui, nens, nenes…
  • Jo em cuido fent el que m’agrada i no penso si és de nen o de nena.
  • Hi ha nens amb penis i nens vulva.
  • Hi ha nenes de l’escola que volen jugar a futbol i els nens no els hi deixen, és una injustícia.
  • A mi no m’agrada jugar a futbol, però crec que si una nena vol jugar ha de poder jugar.
  • A casa si parlem d’aquests temes, a l’escola encara no. És important perquè nens i nenes som iguals i hem de poder ser com vulguem.
  • Per què no es fan més xerrades sobre aquestes temes al poble?

Moltes gràcies nens, nenes, nenxs de Les Preses, moltes gràcies famílies, moltes gràcies comissió de festes per apostar per una programació que inclou com a festa i com a cultura la igualtat de afectiva, sexual i de gènere i moltes gràcies Ajuntament de Les Preses per participar i sumar-vos a la campanya.

Aquí trobareu un resum de les festes, Gala 2020.

Compartim un correu electrònic que ens envien Anna i Maria, després de participar en el taller:

“Bona tarda,
Ahir vam estar amb la meva filla al fanzine a Les Preses. (…) Quan vam arribar a casa vam fer una mica de reflexió. La nostra filla té molt clar que es poden estimar nois, noies, nois amb vulva, noies amb penis…
Vam reflexionar una mica sobre el llenguatge que utilitzem quotidianament. Ella fa tercer de bàsica i sempre corregeix  la mestra o la monitora de referència quan diuen: “va nens…”. “I les nenes?”, pregunta ella. El que vam parlar ahir és del llenguatge sexista que encara avui totes usem: una cosa collonuda, un conyàs, estàs fet un toro, estàs feta una vaca, ets els puto amo, ets una puta. Aquí va preguntar sobre l'”insult” molt usat freqüentment, “fill de puta”. “Mama, si una puta és una prostituta que ven el seu cos a canvi de diners perquè li fa falta per alimentar els fills, o per les seves coses, el dolent no és la persona que se n’aprofita? No estaria millor dir: fill de putero?”. Li vaig estar agraïda de la reflexió. Així doncs, també és hora de canviar els insults. 
Gràcies per la vostra feina. Sovint parlem amb una amiga que encara ens queda tant i tant per fer…
Tingueu molt bona setmana,
Anna i Maria”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s